2016. január 8., péntek

Svájci sertésborda

Hozzávalók:
- 8 db karaj
- 1 paradicsompüré (úgy tűnik a mai alapján, hogy a pici doboz elég)
- 1 dl fehérbor
- 1 dl víz
- babérlevél
- só, bors, kis cukor

A kivert, megsózott-borsozott hússzeleteket lisztben megforgatjuk, kevés zsíron pirosra sütjük. A hús zsírjába beletesszük a paradicsompürét, átforrósítjuk, felengedjük a borral-vízzel, beletesszük a babérlevelet, és visszatesszük a húst. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és egy kevés cukor se árt neki. Lassú tűzön a húst puhára pároljuk.

Köret hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- kb. 3-4 tojás
- 10 dkg ementáli sajt (lehet több)
- 2 dl tejföl
- 6 dkg vaj

A héjában főtt krumplit karikákra vágjuk. Egy nagy tálban tojás sárgáját és a vajat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt és a nagylyukú reszelőn reszelt sajtot. Hozzákeverjük a krumplit, majd óvatosan beleforgatjuk az előzőleg felvert tojásfehérjét. Kizsírozott, zsemlemorzsával meghintett jénaiba tesszük, és a tetejére is reszelünk sajtot. Mehet be a sütőbe, amíg jól át nem sül és meg nem pirul a teteje.

Ma vega verzióaban csináltam, sült padlizsánszeletekkel. Így is finom volt, csak azt hiszem, túlméreteztem a paradicsompürét, meg legközelebb friss paradicsomot is főzök bele.
Annyi különbség volt, hogy a sült padlizsánszeleteket csak a legvégén tettem vissza a boros-babérleveles paradicsomszószba, mert annak már nem kellett hová puhulnia.

Nincsenek megjegyzések: