2010. január 5., kedd

Gesztenyés alagút

Judit kolléganőm csinálta a 2009-es osztálykarira, és NAGYON FINOM VOLT! :)

Tészta:

4 tojás
8 dkg cukor
7 dkg liszt
1 ek kakaópor (nem cukrozott)
fél cs. sütőpor

Krém:

25 dkg gesztenyemassza
2 ek rum
4 dl tejszín
5 dkg porcukor
1 habfix

Máz:

20 dkg étcsoki
2 dl tejszín
3 dkg vaj
3 dkg porcukor
1 ek rum

A tészta hozzávalóiból vékony piskótalapot sütünk: a folyékony tésztát egy sütőpapírra ken-jük vékonyan és 175 °C sütőben 5-7 percig sütjük. (vigyázni kell, nehogy kiszáradjon, mert akkor nem lehet hajtogatni.) (Én úgy csináltam, hogy lemértem az őzgerinc hosszát és a szé-lességét plusz a belső mélységét peremtől peremig, és akkora sütőpapírra kentem a tésztát.) Kibéleljük tésztával az őzgerincet.
Krém: a gesztenyét a rummal összekeverjük, a tejszínt a cukorral és a habfix-szel kemény habbá verjük és beleforgatjuk a rumos gesztenyébe.
Ezzel a krémmel megtöltjük a piskótával bélelt őzgerincet, a maradék tésztacsíkkal lefedjük és 2 órára a hűtőbe tesszük.
Máz: gőz felett felolvasztjuk a hozzávalókat, lehűtjük, majd habverővel krémesítjük. (ha ne-hezen sűrűsödik, betesszük egy rövid időre a hűtőbe vagy pár percre a mélyhűtőbe és úgy verjük fel)
A formából egy tálra borítjuk a süteményt és a mázzal bekenjük.

Nincsenek megjegyzések: