2009. január 16., péntek

Zserbó (Horváth Ilona könyvéből)

Bár Horváth Ilona szakácskönyve szinte minden háztartásban megtalálható, azért felteszem ide, hátha egy olyan helyen támad zserbó-süthetnékem, ahol nem lesz meg (ám lesz internet-kapcsolat)...Épp most sült meg egy adag, most kicsit hagyom hűlni, aztán jöhet rá a csokibevonat...remélem, n nem fog csalódni :) (bár most látom, a tésztából kifelejtettem a cukrot, de végülis az élesztős tejben volt valamennyi, meg a töltelék is édes, úgyhogy remélem, nem lesz belőle nagy baj :D (a cukros rántottánál SEMMI sem lehet rosszabb). Nem is értem, még sose volt, hogy valamit kifelejtettem volna valahonnan, ezt is el kellett kezdeni :)

Hozzávalók:

- 35 dkg liszt
- 1 egész tojás
- 5 dkg cukor
- 20 dkg margarin
- 1 dl tej
- 1 dkg élesztő
- egy csipet sütőpor
- egy csipet só

A töltelékhez:
- 12 dkg darált dió
- 12 dkg porcukor
- 20 dkg lekvár (lehet több valamivel, és én kétféle lekvárt használok, fele barackot és meggyet)

A bevonatot nem a leírtak szerint csinálom, hanem a Sacher-tortás módszerrel.


Az élesztőt langyos tejben egy kockacukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a sót, a csipetnyi sütőport és jól összedolgozzuk.
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk egy 35x25 cm nagyságú sütőlemez méretére, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és sütésnél terjeszkedik. Az alsó lapot baracklekvárral megkenjük és meghintjük a cukros dió felét. Ráhelyezzük a másik lapot, és azt megkenjük a meggylekvárral, s megy rá a maradék cukros dió.
Erre rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele. A tésztát rendes hőmérsékleten kelesztjük egy óráig. Tetejét megszurkáljuk és lassan sütjük, míg a teteje egyenletes világospirosra sül. A megsült tésztát, ha kihűlt, csokoládémázzal bevonjuk

1 megjegyzés:

Csipiolgi írta...

Én rendszeresen tojás nélkül készítem, picit több tejet használok helyette és a végeredmény ugyanolyan finom lesz!