2008. október 18., szombat

Sacher torta


Nagyjából az alábbiak szerint készítettem

Hozzávalók:

A piskótához:
- 150 g vaj
- 80 g porcukor
- 7 db tojássárgája
- 150 g olvasztott étcsoki (minél nagyobb százalékos)
- 8 db tojásfehérje
- 80 g kristálycukor
- 150 g liszt
- fél csomag sütőpor (kb. egy teáskanál)

A bevonóhoz
- fél deci víz
- 100 g porcukor
- 150 g étcsoki (szintén jó dark)
- 60 g vaj

A töltéshez:
- 200 g forró baracklekvár (házi készítésű, de legalábbis nagyon jó minőségű ajánlott bele)

Elkészítés:

A vajat a porcukorral habosra keverjük. Egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat, majd fokozatosan hozzácsurgatjuk az olvasztott étcsokoládét.
Másik tálban felhabosítjuk a tojásfehérjéket, hozzáadjuk a kristálycukrot, és kemény habbá verjük. Óvatosan a csokis masszához adjuk felváltva a lisztet és a tojásfehérjét, a hab ne törjön össze!
Kivajazunk-lisztezünk egy tortaformát, és előmelegített sütőben 190 fokon húsz percig, majd 160 fokon még 30-40 percig sütjük...ne nyitogassuk rá sűrűn a sütőajtót, azt nem szereti. A végefele már nem ússzuk meg, mert próbálgatni kell villával vagy tűvel, hogy jó-e a tészta. A sütőben résnyire nyílt ajtónál hűljön, majd később ki lehet venni.
Amikor kihűlt a tészta, a tetejéről lenyirbáljuk a púpot, ha van, azt meg lehet kóstolni, ezáltal tetsztelve, hogy van-e értelme a továbbiakban is foglalkozni a készítményünkkel.
Ha a válasz igen, akkor vízszintesen vágjuk félbe.
A baracklekvárt forraljuk fel, majd kenjük meg vele a félbevágott torta alsó felét. Helyezzük vissza rá a torta tetejét, és a maradék lekvárral kenjük meg a tetejét. Érdemes házi lekvárral, vagy nagyon jó minőségűvel csinálni, és azt átturmixolni, hogy minél egyenletesebben kenhessük. Hagyjuk megint hűlni a tortát.

Bevonó:
felforraljuk a vizet a porcukorral, majd a tűzről levéve hozzákeverjük az apró darabokra tördelt csokit, addig keverjük, míg sima nem lesz. Ekkor hozzájöhet a vaj. Bekenjük vele a tortát (kisebb mázoló ecset ideális hozzá), és megintcsak hűteni kell. Nekem picit sok lett ennyi csokiból, de azt hiszem, nem bántam, hogy kikanalazhattam a végén a maradék forró csokiöntetet :)

innen loptam főként, meg egy másik receptből
http://desszert.eu/sacher_torta

5 megjegyzés:

n írta...

1.) a torta NAGYON finom!
2.) a megmaradt cukros tojásfehérjéből pedig csináljunk sonkás-sajtos rántottát :D :D :D

zs írta...

Köszi :)
És pláne hagymás-sonkás-sajtosat nem :DDD

aaga írta...

nagyon finom vót tényleg!

Névtelen írta...

lehet rendelést feladni...?? :-P

zs írta...

:) a kísérletezést folytatom, és egyre inkább szakértő leszek...a tegnapi szerintem jól néz ki, habár az ízét még nem tudom :)