UPDATE: sokáig rosszul szerepelt a tojás mennyisége, így nem állt össze rendesen a tészta. Kijavítottam, így már működik!
Mézeskalácsot sütni baráti társasággal a legjobb.
Emlékszem, 2000-ben az egyik zenekaros lány szervezett mézeskalács-sütést, nagyon jó volt a hangulat, J nekem adományozta az eszméletlenül csúnya, de nagyon kedves mézeskalácsát.
Idén Teó szervezett sütést, benne is a 2000-es emlékek éltek, de most nem sikerült ilyen össznépi kalácsozást szervezni, úgyhogy ez egy igazi csajos party volt, forralt borral, forró csokival, pletykázással, nyakon is cukormázzal.
Emlékszem, 2000-ben az egyik zenekaros lány szervezett mézeskalács-sütést, nagyon jó volt a hangulat, J nekem adományozta az eszméletlenül csúnya, de nagyon kedves mézeskalácsát.
Idén Teó szervezett sütést, benne is a 2000-es emlékek éltek, de most nem sikerült ilyen össznépi kalácsozást szervezni, úgyhogy ez egy igazi csajos party volt, forralt borral, forró csokival, pletykázással, nyakon is cukormázzal.
Hozzávalók (én a felével csináltam, és így is jó sok lett...):
- 76 dkg rétesliszt
- 34 dkg porcukor
- 1 evőkanál szódabikarbóna
- kevés (kiskanálnyi) őrölt fahéj
- 10-12 szem porrá tört szegfűszeg
Ezeket jól összekeverjük, majd hozzáadjuk :
- 5 dkg margarin
- 4 egész tojás
- 4 evőkanál méz
Elkészítés:
A tésztát egy éjszakán át a hűtőben kell állni hagyni, majd másnap 3 mm vastagra nyújtjuk. A süteményeket kiszúró formákkal szaggatjuk ki. Megkenjük felvert tojással. Kizsírozott és liszttel meghintett, vagy zsírpapíros tepsiben közepesen meleg sütőben világosbarnára sütjük.
Cukormáz:
Tojás fehérjénként 10 dkg porcukrot, kiskanálnyi ecettel jól elkeverünk, legalább 20-30 percig, hogy ne legyen folyós. Kb 5 tojás fehérjéhez, 50 dkg porcukorhoz 1 evőkanálnyi ecet kell.
Díszítés:
A díszítéshez használt diót, mandulát, mogyorót, mazsolát sütés előtt is rátehetjük a tésztára. A drazsé és cukorféleségeket sütés után cukormázzal ragaszthatjuk fel.
- 76 dkg rétesliszt
- 34 dkg porcukor
- 1 evőkanál szódabikarbóna
- kevés (kiskanálnyi) őrölt fahéj
- 10-12 szem porrá tört szegfűszeg
Ezeket jól összekeverjük, majd hozzáadjuk :
- 5 dkg margarin
- 4 egész tojás
- 4 evőkanál méz
Elkészítés:
A tésztát egy éjszakán át a hűtőben kell állni hagyni, majd másnap 3 mm vastagra nyújtjuk. A süteményeket kiszúró formákkal szaggatjuk ki. Megkenjük felvert tojással. Kizsírozott és liszttel meghintett, vagy zsírpapíros tepsiben közepesen meleg sütőben világosbarnára sütjük.
Cukormáz:
Tojás fehérjénként 10 dkg porcukrot, kiskanálnyi ecettel jól elkeverünk, legalább 20-30 percig, hogy ne legyen folyós. Kb 5 tojás fehérjéhez, 50 dkg porcukorhoz 1 evőkanálnyi ecet kell.
Díszítés:
A díszítéshez használt diót, mandulát, mogyorót, mazsolát sütés előtt is rátehetjük a tésztára. A drazsé és cukorféleségeket sütés után cukormázzal ragaszthatjuk fel.
1 megjegyzés:
úgy tudom, nem mindenkinek sikerült ezzel a recepttel...majd én is kipróbálom, vagy egy másikat :)
Megjegyzés küldése