2008. december 10., szerda

Teó mézeskalácsa


UPDATE: sokáig rosszul szerepelt a tojás mennyisége, így nem állt össze rendesen a tészta. Kijavítottam, így már működik!

Mézeskalácsot sütni baráti társasággal a legjobb.
Emlékszem, 2000-ben az egyik zenekaros lány szervezett mézeskalács-sütést, nagyon jó volt a hangulat, J nekem adományozta az eszméletlenül csúnya, de nagyon kedves mézeskalácsát.
Idén Teó szervezett sütést, benne is a 2000-es emlékek éltek, de most nem sikerült ilyen össznépi kalácsozást szervezni, úgyhogy ez egy igazi csajos party volt, forralt borral, forró csokival, pletykázással, nyakon is cukormázzal.

Hozzávalók (én a felével csináltam, és így is jó sok lett...):

- 76 dkg rétesliszt
- 34 dkg porcukor
- 1 evőkanál szódabikarbóna
- kevés (kiskanálnyi) őrölt fahéj
- 10-12 szem porrá tört szegfűszeg

Ezeket jól összekeverjük, majd hozzáadjuk :

- 5 dkg margarin
- 4 egész tojás
- 4 evőkanál méz


Elkészítés:
A tésztát egy éjszakán át a hűtőben kell állni hagyni, majd másnap 3 mm vastagra nyújtjuk. A süteményeket kiszúró formákkal szaggatjuk ki. Megkenjük felvert tojással. Kizsírozott és liszttel meghintett, vagy zsírpapíros tepsiben közepesen meleg sütőben világosbarnára sütjük.


Cukormáz:
Tojás fehérjénként 10 dkg porcukrot, kiskanálnyi ecettel jól elkeverünk, legalább 20-30 percig, hogy ne legyen folyós. Kb 5 tojás fehérjéhez, 50 dkg porcukorhoz 1 evőkanálnyi ecet kell.


Díszítés:
A díszítéshez használt diót, mandulát, mogyorót, mazsolát sütés előtt is rátehetjük a tésztára. A drazsé és cukorféleségeket sütés után cukormázzal ragaszthatjuk fel.

1 megjegyzés:

zs írta...

úgy tudom, nem mindenkinek sikerült ezzel a recepttel...majd én is kipróbálom, vagy egy másikat :)