2008. október 11., szombat

Répatorta

Hozzávalók:

- 200 g sárgarépa
- 150 g porcukor
- 150 g hámozott mandula
- 100 g rizs- vagy burgonyaliszt
- 4 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- só
- diónyi vaj
- vaníliás porcukor
- fahéj, szegfűszeg

A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, szárazra töröljük, finoman megreszeljük (új reszelő-aprítóm for prez). A mandulát szálkásra vágjuk. A tojássárgákat a porcukorral habosra kikeverjük (új reszelő-aprító-dagasztó-habverő for prez.), hozzáadjuk a sárgarépát, a mandulát,és apránként a lisztet, végül a reszelt citromhéjat, egy csipet sót, őrült fahéjat, szegfűszeget. Utoljára óvatosan összekeverjük a kemény habbá (habverő-reszelő stb. for prez) vert tojásfehérjékkel, kivajazott, lisztezett kerek tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben közepes tűznél (180 fok) kb. 35-40 percig sütjük. Ha kihűlt, lehúzzuka tortakarikát, tálra csúsztatjuk, és tetejét meghintjük vaníliás porcukorral.
Húgom cukormázzal szokta bevonni, és marcipánból répákat formáz rá, a cukormáz receptjével hamarosan kiegészítem a bejegyzést.
A telefonomon van egy répatorta fémpék, az is jön, ha nálam leszek.

Nincsenek megjegyzések: