Hozzávalók:
- 1 kg sütőtök
- 1,5 l tyúkhúsleves
- 1 ek vaj
- 1 ek liszt
- 2 ek barnacukor
- só
- fehérbors
- 1-1 késhegynyi őrölt gyömbér, fahéj
- 15 dkg főtt sonka
- 2 dl édes tejszín vagy tejföl, vagy fele-fele
- 1 kg sütőtök
- 1,5 l tyúkhúsleves
- 1 ek vaj
- 1 ek liszt
- 2 ek barnacukor
- só
- fehérbors
- 1-1 késhegynyi őrölt gyömbér, fahéj
- 15 dkg főtt sonka
- 2 dl édes tejszín vagy tejföl, vagy fele-fele
- pár csepp citromlé
A tököt meghámozzuk, kimagozzuk, és kockára vágva 15 percig főzzük a tyúkhúslevesben. Ezután péppé turmixoljuk.
A vajat elkeverjük a liszttel, besűrítjük vele a levest, fűszerezzük, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott sonkát.
1,5 dl tejszínt óvatosan elvekerünk benne (úgy, amikor habarunk, egy tálkába tesszük a tejszínt, hozzámerünk a forró levesből, jól összekeverjük, és ezt öntjük fokozatosan a levesbe), a maradék tejszínnel díszítjük.
A tököt meghámozzuk, kimagozzuk, és kockára vágva 15 percig főzzük a tyúkhúslevesben. Ezután péppé turmixoljuk.
A vajat elkeverjük a liszttel, besűrítjük vele a levest, fűszerezzük, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott sonkát.
1,5 dl tejszínt óvatosan elvekerünk benne (úgy, amikor habarunk, egy tálkába tesszük a tejszínt, hozzámerünk a forró levesből, jól összekeverjük, és ezt öntjük fokozatosan a levesbe), a maradék tejszínnel díszítjük.
Én mostanában úgy csinálom, hogy a lisztet, vajat és tejfölt együtt keverem össze egy tálkában, csomómentesre, adagolom hozzá a levest, aztán amikor már elég híg, kezdem fokozatosan belekeverni a levesbe, meg onnan visszamerni stb stb stb, hogy szép csomómentesen kerüljön a levesbe.
1 megjegyzés:
Mostanában meg: cukrot kihagyom (többnyire épp elég édes az én ízlésemnek a tök), a lisztet is kihagyom, ellenben a gyömbér úgy az igazi, ha frissen reszelem bele.
Megjegyzés küldése